SŁODKOWODA
Perły słodkowodne dzisiaj
Dziś piękne perły słodkowodne są dostępne w wielu kolorach i rozmiarach. Stały się podstawą na rynku biżuterii. Ciągłe udoskonalenia jakości pozwoliły im niemal dorównać swoim słonowodnym odpowiednikom.
Małże perłowe słodkowodne
Istnieje kilka odrębnych gatunków małży, których Chińczycy używają do hodowli pereł słodkowodnych. Obecnie najbardziej rozpowszechniona jest małża trójkątna (nazwa naukowa Hyriopisis cumingi). Hodowcy hodują małże lub kupują je z wylęgarni. Kiedy małże osiągną wiek sześciu do siedmiu miesięcy, są gotowe do nukleacji. Małże w tym wieku mierzą od dwóch do dwóch i pół cala od grzbietowego końca zawiasowego do przeciwległej krawędzi brzusznej
Wzrost pereł słodkowodnych
Następnie małże słodkowodne są pielęgnowane przez następne dwa do sześciu lat. Stawy, w których żyją, są zwykle wykonane przez człowieka i dość płytkie, aby kontrolować czynniki środowiskowe. Pomaga to również złagodzić niektóre naciski spowodowane powodziami i innymi klęskami żywiołowymi. W tych stawach mogą również żyć ryby, co pozwala farmerom wykorzystywać ten sam staw do różnych potrzeb.
Zbiór pereł słodkowodnych
Perły słodkowodne są zbierane głównie w listopadzie, przed rozpoczęciem zimy. Każdy małż daje od 25 do 40 pereł. Wielkość pereł waha się od 2 mm do 10 mm, przy czym większość ma od 4 mm do 7 mm.
Hodowcy mogą wpuścić małża z powrotem do stawu, jeśli wyprodukował perły dobrej jakości podczas pierwszego zbioru. Ponieważ woreczek perłowy utworzył się już wokół poprzedniego nacięcia i wszczepu, nie jest potrzebny nowy kawałek tkanki dawcy. W większości przypadków perła drugiej generacji nie jest tak wysokiej jakości jak pierwsza.
Zarodkowanie pereł
Zarodkowanie pereł zwykle następuje przy dobrej pogodzie od kwietnia do maja, a także od sierpnia do października. W przeciwieństwie do większości pereł słonowodnych, perły słodkowodne są zarodkowane za pomocą przygotowanych kwadratów tkanki dawcy. Kwadraty te mają bok od 2 mm do 3 mm.
W zależności od wielkości małża, wykonuje się około 20 bardzo małych nacięć w tkankach płaszcza każdej z dwóch połówek. Jest to bardzo dokładna i precyzyjna procedura ręczna. Po włożeniu tkanki dawcy do każdego nacięcia małż jest natychmiast wrzucany z powrotem do wody. Ponieważ te małże są zarodkowane tkankowo, powstała perła jest w 100% z masy perłowej.
Przetwarzanie pereł słodkowodnych
Perły słodkowodne są przetwarzane we wszystkich regionach produkujących perły w Chinach i Hongkongu. Staranne wybielanie i polerowanie może trwać od jednego do dwóch miesięcy. Perły słodkowodne wychodzą z muszli w naturalnych pastelowych kolorach od białego do różowego i lawendowego. W tym czasie zachodzą również podrażnienia i inne procesy, które powodują powstawanie czarnych i ciemniejszych kolorów w perłach słodkowodnych.