TAHITAŃSKI
Historia i uprawa
Pod koniec XVIII wieku Europejczycy nawiązali kontakt z Polinezyjczykami na wyspach Pacyfiku. Oprócz nowych gatunków zwierząt i roślin doprowadziło to również do odkrycia dużych czarnych pereł znanych dziś jako perły tahitańskie. Perły te szybko stały się ulubionymi perłami europejskiej rodziny królewskiej. Dziś perły te stały się pożądanym nagrodą w damskiej garderobie z piękną biżuterią.
Historia pereł tahitańskich
Cesarzowa Eugenia była ostatnią cesarzową Francuzów. Była jedną z pierwszych, która nosiła czarne perły tahitańskie i wprowadziła je na szczyt europejskiej mody dworskiej.
W wyniku ich ciemnego zabarwienia perły tahitańskie są otoczone aurą tajemniczości. Wiekowe plotki głoszą, że słynny bunt na pokładzie Bounty mógł być częściowo spowodowany przez parę pereł tahitańskich podarowanych Fletcherowi Christianowi.
Jedną z największych znanych naturalnych czarnych pereł tahitańskich jest Black Beauty. Ma 6,5 karatów i jest perłą w kształcie guzika. W połowie lub pod koniec XIX wieku naturalne perły tahitańskie stały się rzadkością, ponieważ ostrygi i ich perły zaczęły się wyczerpywać na wolności.
Źródło obrazu: THE MET -
Formacja naturalnych pereł cesarzowej Eugenii
Naturalne perły powstają w całości z ciała ostrygi. Ponieważ ostrygi filtrują wodę, lekko otwierają muszle, aby umożliwić przepływ wody. Następnie ostrygi pobierają składniki odżywcze z mikroskopijnych cząstek i organizmów unoszących się w wodzie oceanicznej.
W rezultacie mogą unosić się również małe substancje drażniące, takie jak małe zwierzęta morskie. Pasożyty mogą również przewiercić się przez twardą muszlę ostrygi. Aby się chronić, ostryga tworzy worek wokół substancji drażniącej. Następnie wydziela warstwę po warstwie masy perłowej, aby utworzyć rodzącą się perłę. Po latach skutkuje to lśniącą perłą.
Początki hodowli pereł
Na początku lat 60. rząd Tahiti zainicjował rewitalizację swoich zasobów pereł. Ich programy zostały zaprojektowane w celu rozpoczęcia hodowli czarnych pereł tahitańskich.
Hodowcy pereł, naukowcy i pionierzy pracowali z istniejącymi technikami hodowli pereł, aby przywrócić perły tahitańskie.
W tej dekadzie pionierzy Jean-Marie Domard, Jean-Claude Brouilette, Jacques i Hubert Rosenthal oraz Robert Wan pracowali nad nowymi technikami, aby hodowla pereł tahitańskich stała się rzeczywistością, a także opłacalnym przemysłem. Obecnie
Robert Wan jest największym eksporterem czarnych pereł tahitańskich. Farmy pereł znajdują się w całej Polinezji Francuskiej.