SŁODKOWODA
Historia i uprawa
Perły zdobiły bogatych i potężnych od tysięcy lat. Od starożytnych Chin po świat grecko-rzymski, naturalne perły były pożądane ze względu na ich piękno i połysk. Dziś perły nadal są częścią naszej garderoby biżuterii.
Historia pereł słodkowodnych
Jedną z największych naturalnych pereł, jakie istnieją obecnie, jest Hope Pearl. Należała do swojego imiennika - Henry'ego Phillipa Hope'a. Niesamowita kolekcja klejnotów Hope'a obejmowała również niesławny niebieski diament Hope. Hope Pearl to perła słodkowodna, która jest głównie biała i stopniowo staje się ciemnobrązowa w kierunku dna. Ma około 450 karatów lub 1800 ziaren. Perła Hope ma 51 mm szerokości i 114 mm długości.
Powstawanie naturalnych pereł
Naturalne perły słodkowodne powstają w małżu. Małże filtrują wodę. Wydobywają składniki odżywcze z mikroskopijnych cząstek i organizmów w wodzie, która przez nie przepływa. W rezultacie małe substancje drażniące, takie jak małe zwierzęta, mogą również unosić się w wodzie. Pasożyty mogą również przewiercić się przez twardą skorupę małża. Aby się chronić, małż zamyka substancję drażniącą w worku, a następnie wydziela wokół niej warstwę po warstwie masy perłowej. Po pewnym czasie powstaje lśniąca perła.
Początki hodowli pereł
Zapisy historyczne pokazują, że perły słodkowodne typu blister zostały po raz pierwszy pomyślnie wyhodowane ponad 700 lat temu. Te perły typu blister wyrosły na muszlach małży. Małże były starannie pielęgnowane i stały się pięknymi ozdobami. Figury Buddy, a także inne kształty były bardzo popularne. Około 70 lat temu Japończycy odnieśli sukces w produkcji małych, nieregularnych i bardzo lśniących pereł. Te pierwsze hodowane perły słodkowodne zostały wyprodukowane w japońskim jeziorze Biwa.
W rezultacie niektóre nieregularne, lśniące perły słodkowodne są określane jako „Biwas”, ale tylko perły produkowane w tym obszarze powinny być w ten sposób określane.
Około 30 lat temu Chińczycy również produkowali białe perły słodkowodne w kształcie ryżu w dużych ilościach. Obecnie zbiory dają jakość ponad ilość, a te perły są okrągłe i lśniące. Niektóre mogą nawet dorównywać swoim słonowodnym odpowiednikom.
Autor: Michiel van Mierevelt - UwHBhwljdwTQ_w w Google Cultural Institute maksymalny poziom powiększenia, domena publiczna,