Woda słodka kontra woda słona (Akoya)
Mówiąc o perłach słodkowodnych, może przyjść na myśl kategoria pereł gorszej jakości, o małych rozmiarach i nieregularnym kształcie.
Być może miało to miejsce dziesięć lat temu.
W przypadku wielu lat chińskie hodowle pereł słodkowodnych produkowały wyłącznie „ryż” niskiej jakości perły, podczas gdy perły z wody morskiej były bardziej kuliste i lepszej jakości. W ostatnich latach można było zaobserwować ciągłe udoskonalanie technik uprawy i przetwarzania chińskich pereł słodkowodnych. Od lat 90-tych Chiny zaskakiwały rynek produktami, które rewolucjonizują perłowanie. Perły słodkowodne stopniowo stają się silnym konkurentem swoich odpowiedników z wody morskiej. Wielka wartość pereł słodkowodnych w porównaniu z perłami morskimi wynika z 7 następujących aspektów:
Grubość powłoki perłowej
Hodowlane perły morskie zaczynają się od okrągłej muszli jądro, które zostaje wprowadzone do ostrygi przez człowieka. Z biegiem czasu ostryga wydziela wapń (perłę), który pokrywa jądro. Ogólnie rzecz biorąc, we wszystkich odmianach pereł z wody morskiej powłoka masy perłowej japońskich pereł Akoya jest najcieńsza – ma około pół milimetra grubości, drugą najcieńszą powłoką perłową jest perła Tahitian – ma grubość około 2 do 3 milimetrów. Perły z Morza Południowego mają największą grubość – od 2 do 6 milimetrów. W przeciwieństwie do pereł hodowanych w wodzie morskiej, wszystkie perły słodkowodne są perłami – to jest największa zaleta pereł słodkowodnych. Ze względu na to, że w perłach słodkowodnych nie ma jądra, nasze perły są w całości wykonane z masy perłowej, w przeciwieństwie do swoich odpowiedników z wody morskiej. W związku z tym ryzyko ścierania się cienkiej masy perłowej z biegiem czasu nie stanowi problemu w przypadku pereł słodkowodnych.
W przypadku wszystkich odmian pereł morskich tylko perły z Morza Południowego mogą mieć powłokę masy perłowej tak grubą jak perły słodkowodne. Aby jednak mieć taką samą grubą powłokę perłową jak perła słodkowodna o średnicy 10 mm (której powłoka ma zatem grubość 5 mm), perła z Morza Południowego powinna mieć rozmiar 18 mm. Aby go mieć, będziesz musiał wydać małą fortunę. Z drugiej strony, zakup najwyższej jakości perły słodkowodnej o średnicy 10 mm kosztuje tylko niewielki ułamek tych pieniędzy.
Kolory i kształty
Perły słodkowodne mają szczególny urok, ponieważ są oferowane w szerokiej gamie kolorów - znacznie większej różnorodności niż perły z wody morskiej. Dzięki zawartości bardzo małej ilości pierwiastków metalicznych, takich jak miedź, srebro, sód i cynk, kolory pereł słodkowodnych są bardzo zróżnicowane, wiele z nich jest nie spotykanych w perłach morskich. Niektóre są tak rzadkie i niezwykłe, że przekraczają wyobraźnię i ekspresję. Perły te są bez wątpienia bardzo atrakcyjne dla projektantów biżuterii.
Perły słodkowodne można znaleźć we wszystkich możliwych kształtach: wszystkie są piękne na swój sposób – okrągłe, krople, ryżowe, guzikowe, owalne, półokrągłe , okrągłe lub pierścieniowe, barokowe i półbarokowe. Niektóre kształty są nawet bardzo osobliwe. Ze względu na swoją popularność okrągły kształt jest zwykle najdroższy, ale jak zawsze, osobiste preferencje dyktują kształt, który każdy klient uzna za najpiękniejszy. Tak naprawdę barokowy kształt, podobnie jak różnorodność kolorów, daje jubilerom największe możliwości, chociaż rolnicy dążą do gładkich, okrągłych pereł hodowlanych.
Dłuższy okres uprawy
Ogólnie rzecz biorąc, perły z Morza Południowego i perły z Tahitian powstają od 2 do 3 lat. Japońskie perły Akoya trwają krócej, niecałe 2 lata. Standardowy okres uprawy chińskich pereł słodkowodnych w latach 80. XX wieku wynosił od 1,5 do 2 lat. Stosunkowo krótki czas zaowocował niewielkimi rozmiarami i niską jakością. Jednak w ciągu ostatnich 10 lat chińscy hodowcy pereł zmienili sposób uprawy pereł i pozwolili, aby wszczepione małże pozostawały w wodzie znacznie dłużej. Obecnie chińskie perły słodkowodne potrzebują od 3 do nawet 5 do 6 lat, zanim będą gotowe do zbioru. Tak długi okres uprawy prowadzi do powstania pereł słodkowodnych, które są znacznie większe i znacznie wyższej jakości; tymczasem jest to rygorystyczny test dla chińskich hodowców pereł” cierpliwość i siła finansowa.
Porównywalne rozmiary
W związku z udoskonaleniem technik uprawy i dłuższymi okresami uprawy, wielkość chińskich pereł słodkowodnych staje się coraz większa. Rozmiary poniżej 6 mm, obecnie uważane za małe, obecnie wymierają na rynku. Duże perły słodkowodne w zakresie od 9 do 16 mm są porównywalne pod względem wielkości z perłami z Morza Południowego, a jednocześnie są bardziej konkurencyjne cenowo. Wierzymy zatem, że ta kategoria pereł w dalszym ciągu pozostanie jedną z sił napędowych rynku, tak jak miało to miejsce dotychczas.
Porównywalna jakość
kształty, powierzchnia i połysk nowej chińskiej produkcji przekroczyły już oryginalną jakość Biwa. Jako świadectwo osiągnięć Chin, dobre perły słodkowodne są obecnie wystarczająco okrągłe, czyste i wystarczająco błyszczące, aby uchodzić za japońskie perły Akoya i perły z Morza Południowego.
Rzadkość pereł słodkowodnych
Każdego roku wszczepiane są miliony małży. Jednak tylko niewielka ich część żyje i rodzi wysokiej jakości perły hodowlane. Średnio około pięćdziesiąt procent zbiorów to perły nienadające się do sprzedaży. Są zbyt niedoskonałe lub zbyt wadliwe, aby można je było używać jako klejnotów. Mniej niż jeden procent tych, które można sprzedać, ma doskonały kształt, połysk i gładkość.
Jeśli chodzi o te wysokiej jakości perły słodkowodne o dużych rozmiarach, są one bez wątpienia rzadsze. Są niezwykle rzadkie z trzech ważnych powodów: po pierwsze, perły słodkowodne zaczynają się od małego kawałka tkanki płaszcza, a nie od znacznie większego jądra muszli, jak ma to miejsce w przypadku pereł morskich, dlatego też hodowanie pereł słodkowodnych o dużych rozmiarach zajmuje wyjątkowo dużo czasu. Na przykład, aby wykonać perłę słodkowodną o średnicy 10 mm, potrzeba co najmniej 5 lat. Wielu rolników, którzy nie są wystarczająco silni finansowo, nie może tak długo czekać. Drugim powodem jest to, że nawet jeśli umieściłeś wszczepionego małża w wodzie na wystarczająco długi czas, możesz nie przewidzieć, czy jego produkcja będzie duża. Z jakichś dziwnych i nieznanych powodów niektóre perły po kilku latach po prostu nie chcą dalej rosnąć. zostań w małżu. Dlatego duże rozmiary zawsze stanowią niewielką część zbiorów, niezależnie od tego, jak długi jest okres uprawy. Trzeci powód nadal tkwi w długim okresie uprawy perły – ryzyko, że każda perła ulegnie uszkodzeniu, im dłużej pozostanie w małżu, jest większe, dlatego idealna perła słodkowodna o dużych rozmiarach jest naprawdę rzadkim zjawiskiem, błogosławiony przez Matkę Naturę.
Zgodnie z sytuacją rynkową możemy śmiało powiedzieć, że idealne perły słodkowodne o dużych rozmiarach, takie jak perły słodkowodne o średnicy 10 mm, są znacznie rzadsze niż jakiekolwiek perły z wody morskiej tej samej wielkości tej samej jakości.
Najbardziej konkurencyjna cena
Chiny ulepszyły swoje metody uprawy i techniki przetwarzania. Te dwa czynniki, wraz z niskimi kosztami pracy i ogromną liczbą niezanieczyszczonych jezior w Chinach, stworzyły perłę, która jest znacznie tańsza, ale jej podwyższona jakość może konkurować z droższymi perłami z wody morskiej. Te niedrogie perły słodkowodne zapewniają doskonałą wartość, różnorodność i długotrwałe piękno. Rzeczywiście, perły z małży słodkowodnych stanowią obecnie centrum najżywszego zjawiska w procesie perłowania.
Zakopywanie głów jak strusie nie leży w naszej naturze. Wyraźnie widać, że wizerunek pereł słodkowodnych jest wciąż nieco gorszy od innych kategorii pereł. W przypadku pereł z wody morskiej zdarza się niska jakość. Jednak napływ na rynek tych pereł niższej jakości jest ściśle i skutecznie kontrolowany przez przemysł pereł z wody morskiej, uniemożliwiając im zniszczenie doskonałego wizerunku perły z wody morskiej. Perły słodkowodne natomiast nie mają jeszcze takiej kontroli. Na rynku zalewają produkty średniej i niskiej jakości, psujące wizerunek perły słodkowodnej. Jednak wyciąganie wniosku, że perły morskie są lepsze od pereł słodkowodnych, po prostu poprzez porównanie najlepszej jakości pereł morskich dostępnych na rynku z powodzią pereł słodkowodnych niskiej jakości, jest nieuczciwe. W końcu to indywidualne zalety każdej perły decydują o jej wartości, a nie o jej pochodzeniu. Jak już wielokrotnie podkreślaliśmy, perły słodkowodne to nie tylko „Rice Krispies”, to także perły najwyższej jakości, charakteryzujące się wysokim połyskiem i idealnie okrągłym kształtem. Wśród przedstawicieli chińskiego przemysłu pereł słodkowodnych powszechnym życzeniem jest poprawa wizerunku pereł słodkowodnych poprzez edukację klientów i promowanie pereł najwyższej jakości.