Rodzaje pereł hodowlanych
Perły hodowlane można podzielić na dwie główne kategorie: perły słodkowodne i perły morskie. Perły morskie można również podzielić na trzy kategorie: perły z Akoya, perły z Tahitian i z Morza Południowego.
Perły słodkowodne: Wszystkie kraje produkujące perły łącznie mogą wyprodukować tylko około 10% wolumenu wyprodukowany w Chinach. Oprócz ilości, chińscy hodowcy pereł w ostatnich latach znacznie zwiększyli nacisk na jakość. Kształt wszczepionej tkanki słodkowodnej silnie wpływa na kształt powstałej perły. Tylko około 2% zebranych pereł jest okrągłych lub prawie okrągłych. Rozmiary pereł słodkowodnych wahają się od 2 mm do 12 mm.
Perły Akoya: Japonia i Chiny są głównymi producentami pereł hodowlanych Akoya, jednak Japonia nadal jest uważana za producenta pereł najwyższej jakości nadal może poszczycić się ponad 100-letnią tradycją. Perły Akoya, większe niż 8 mm, są bardzo rzadkie. Wszystkie sploty PearlsOnly są opatrzone etykietą kontrolną JPEA. Japońskie Stowarzyszenie Eksporterów Pereł to ciesząca się międzynarodowym uznaniem organizacja zajmująca się zapewnianiem jakości pereł, która zainicjowała rygorystyczny system inspekcji i zapewnia kontrolę zapewnienia jakości sprawdzona etykieta na nić
Perły Tahitian: Perły Tahitian są w rzeczywistości hodowane na wyspach Polinezji Francuskiej, ale nie na Tahiti. Ich uprawa jest trudna, ponieważ nie mogą przetrwać poza wodą morską dłużej niż 4 godziny, a kontakt ze słodką wodą (np. Deszcz) je zabija. Są to jedyne naturalnie czarne perły. Perły Tahitian mogą osiągać rozmiary do 16 mm. Perła o średnicy 18 mm jest bardzo rzadka.
Perły z Morza Południowego: są hodowane w ciepłych wodach Morza Południowego (Australia, Indonezja, Filipiny, Birma (Birma) i Tajlandia Perły z Morza Południowego mogą osiągać rozmiary do 20 mm, a ich naturalny kolor jest zazwyczaj biały ze srebrnymi odcieniami lub złoty.