Perły hodowlane vs perły naturalne
Perły naturalne zostały znalezione, a nie wyhodowane. Tylko jedna na 10 000 ostryg może wyhodować perłę jubilerską. Perły naturalne nie były zbierane na skalę komercyjną od 100 lat, dlatego też zdecydowana większość pereł dostępnych obecnie na rynku, wykorzystywanych w szlachetnej biżuterii, pochodzi z hodowli. Obejmuje to każdą istniejącą obecnie firmę produkującą perły (w tym Mikimoto i Tiffany).
Naturalna perła rozpoczyna swoje tworzenie jako obcy przedmiot. Kawałek piasku utknie w wewnętrznym ciele ostrygi, skąd nie można go usunąć. Ostryga podejmuje działania obronne i wydziela wokół substancji drażniącej substancję zwaną masą perłową, aby się chronić. Jak długo substancja drażniąca pozostaje w organizmie, ostryga będzie nadal wydzielać masę perłową wokół substancji drażniącej, dodając warstwę po warstwie.
Liczba naturalnych pereł jest stosunkowo niewielka. Bez pereł hodowlanych szansę posiadania najcenniejszych klejnotów mieliby jedynie wyjątkowo bogaci. Perły sztuczne są produkowane w fabrykach bez pomocy ostryg, ale związków organicznych i nieorganicznych oraz środków chemicznych. Popularną techniką jest wzięcie szklanego koralika i zanurzenie go w rybiej łusce i lakierze. Po perłowym połysku na powierzchni można rozpoznać, czy jest to dzieło człowieka, czy sztuczne, ponieważ sztuczne perły błyszczą na powierzchni jak lakier do paznokci. Perły hodowlane mają autentyczny blask pochodzący z wnętrza ostryg. Perły hodowlane powstają w ostrygach w niemal identyczny sposób, jak ich naturalne odpowiedniki, z tą tylko różnicą, że człowiek wszczepia substancję drażniącą – mały kawałek wypolerowanej muszli. a następnie pozwala naturze i ostrygom stworzyć dzieło piękna.
Wyhodowanie pereł hodowlanych uznawanych za „wysokiej jakości” zajmuje ponad 800 000 godzin ostryg.
Perła rolnik musi przesortować 10 000 pereł, aby zebrać 47 pasujących pereł, z których powstanie wysokiej jakości naszyjnik. W połączonym splocie wszystkie perły muszą pasować do siebie pod względem połysku, kształtu, koloru i rozmiaru.
Obecnie zdecydowana większość kupowanych pereł to perły hodowlane. Dzieje się tak dlatego, że perły występujące w naturze są tak rzadkie, że można je dziś spotkać głównie w kolekcjach biżuterii posiadłości.
Wszystkie japońskie perły hodowlane mają koraliki z muszli jąder pochodzących od słodkowodnych małży pochodzących ze Stanów Zjednoczonych.
Perły nie mają ogólnego systemu klasyfikacji, ponieważ każda perła jest inna, a niektóre są tak wyjątkowe, że nie można ich porównać, więc posiadanie systemu klasyfikacji oznaczałoby, że musiałyby obowiązywać setki parametrów jakości. Dlatego nie ma systemu klasyfikacji pereł.