JAPOŃSKA AKOYA
Czynniki wartości
Wartość biżuterii perłowej może się różnić w zależności od kilku czynników wartości. Czynniki te obejmują połysk perły, rozmiar, okrągłość, jakość powierzchni, kolor i grubość masy perłowej. W przypadku gotowych elementów biżuterii perłowej dopasowanie jest również bardzo ważne.
Połysk Akoya
Najważniejszym czynnikiem oceniającym perły Akoya jest połysk. Połysk lub blask to to, jak dobrze perła odbija światło. Dobrym przykładem jest lustro. Wyjątkowy połysk będzie miał lustrzany połysk i bardzo ostre odbicie obrazu. Możesz dostrzec własne rysy twarzy. Mniejsza perła z lepszym połyskiem będzie wyglądać na większą. Ponadto bardziej lśniąca perła będzie wyglądać na bardziej okrągłą, a skazy będą mniej widoczne.
Strona klasyfikacji pereł
Ciało Akoya
Innym czynnikiem wartości perły jest czystość ciała lub powierzchni perły. Im czystsza powierzchnia, tym bardziej wartościowa perła.
Perły są naturalnie uformowanymi organicznymi kamieniami szlachetnymi, więc drobne skazy na powierzchni są całkowicie akceptowalne.
Strona klasyfikacji pereł
Rozmiar Akoya
Wielkość perły również wpływa na wartość. Większa perła o podobnych innych współczynnikach wartości będzie bardziej wartościowa niż mniejsza. Istnieje jednak zakres wielkości, w którym wartości rosną wykładniczo. Perły Akoya mają średnio od 6 mm do 7 mm. W rezultacie perły o tej lub mniejszej wielkości są łatwiej dostępne. Gdy zakres wielkości wzrasta do 7 mm do 8 mm, a następnie 8 mm do 9 mm i powyżej 9 mm, wartość wzrasta dramatycznie.
Strona klasyfikacji pereł
Kształt Akoya
Hodowane Akoya są nukleowane za pomocą okrągłych koralików. Te okrągłe koraliki są podstawą okrągłej perły. Im bardziej okrągła perła, tym bardziej wartościowa będzie perła. Niektóre symetryczne kształty, takie jak krople, również mogą osiągać wysokie wartości.
Strona klasyfikacji pereł
Masa perłowa Akoya
Ponieważ hodowane Akoya są krystalizowane koralikami, grubość i jakość masy perłowej są ważne. Zimniejsza woda i dłuższy czas hodowli pozwalają na grubszą, ściślejszą formację masy perłowej, co skutkuje bardziej lśniącą masą perłową. Warunki środowiskowe w Japonii sprzyjają temu rodzajowi masy perłowej. Wody chińskie umożliwiają przyspieszony wzrost, ale kosztem niższej jakości masy perłowej.
Strona klasyfikacji pereł
Dopasowanie Akoya
Perły w biżuterii Akoya powinny być dobrze dopasowane pod względem koloru i rozmiaru. Nie powinno być żadnych oczywistych różnic ani anomalii. W przypadku zestawu perły powinny pasować do siebie w obrębie każdego elementu, jak również do całego zestawu. Na przykład kolczyki powinny pasować do naszyjnika i bransoletki.
Pochodzenie i certyfikacja Akoya
Prawie sto lat doświadczenia w hodowli i przetwarzaniu sprawia, że japońska hodowana Akoya jest bardziej cenionym standardem. Ponadto japoński przemysł perłowy jest regulowany przez JPEA. Chińska perła Akoya ma również swoje zalety. Przyspieszony wzrost i przetwarzanie pozwala na uzyskanie bardziej przystępnej cenowo perły. Te dwa pochodzenia dają opcje Akoya na rynku biżuterii, umożliwiając konsumentom większy wybór.
Przetwarzanie Akoya
Ostrożne przetwarzanie Akoya może trwać od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. Akoya są ostrożnie przetwarzane, aby wydobyć ich naturalne piękno. Przetwarzanie nie powinno uszkodzić perły. Japończycy mają prawie sto lat doświadczenia w przetwarzaniu, co zaowocowało wieloma opatentowanymi i tajnymi technikami. Chińczycy są stosunkowo nowi w hodowli Akoya, zaczynając około końca lat 80. Hodowla, przetwarzanie i czynniki środowiskowe pozwalają na szybszy wzrost i przetwarzanie. W tym czasie zachodzą również procesy czarnego i ciemniejszego Akoya.