JAPOŃSKA AKOYA
Akoya dzisiaj
Perły Akoya Oyster
Perły Akoya w rzeczywistości biorą swoją nazwę od ostrygi Akoya. Nazwa naukowa ostryg Akoya to Pinctada Fucata. Obecnie większość ostryg jest hodowana w wylęgarniach. W wieku około 20 dni larwy ostryg stają się wylęgnięte i przyczepiają się do nieruchomych obiektów. Wylęg jest przenoszony do szkółki, aż osiągnie wiek sześciu miesięcy. W tym okresie rozwoju hodowcy pereł hodują również plankton, aby odżywiać te małe ostrygi. W wieku sześciu miesięcy ostrygi są przenoszone ze szkółki do specjalistycznych koszy, gdzie są pielęgnowane, gdy dojrzewają przez następne 18 do 30 miesięcy. W wieku dwóch do trzech lat ostryga jest gotowa do zarodkowania.
Wzrost pereł Akoya
Po zarodkowaniu ostrygi Akoya są starannie pielęgnowane przez następne osiem do 24 miesięcy. Ostryga produkuje najlepszą masę perłową w temperaturze wody od 59 do 68 stopni Fahrenheita. Zimniejsza woda pozwala na wolniejsze, ściślejsze i bardziej lśniące formowanie się masy perłowej. Oceany wokół Japonii są zimniejsze, więc większość japońskich Akoya ma tendencję do powolnego wzrostu przez 12 do 24 miesięcy. W Chinach wody mają tendencję do bycia cieplejszymi, więc masa perłowa tworzy się szybciej. W rezultacie Akoya mają tendencję do szybszego zbioru.
Zbiór Akoya
Akoya najlepiej zbierać w zimnych miesiącach zimowych. Po zbiorze i oczyszczeniu perły są gotowe do przetworzenia. Każda farma ma tendencję do specjalizacji w jednym określonym zakresie rozmiarów. Ponadto procedury przetwarzania końcowego wymagają ogromnych inwestycji w infrastrukturę. W rezultacie większość przetwórców ma bezpośrednie umowy z kilkoma farmami.
Zarodkowanie pereł
Przed zarodkowaniem metabolizm poszczególnych ostryg jest spowalniany do stanu hibernacji. Zajmuje to około trzech miesięcy. Następnie ostryga jest zarodkowana przez wykwalifikowanego i specjalnie przeszkolonego technika. Specjalnie wykonany koralik i kawałek tkanki płaszcza dawcy są ostrożnie wkładane do gonady ostrygi. To nacięcie jest bardzo małe, a zabieg chirurgiczny jest bardzo delikatny. Najlepsze koraliki do nukleacji wykonane są z amerykańskich małży słodkowodnych.
Źródło zdjęcia: www.britannica.com
Przetwarzanie Akoya
Ostrożne przetwarzanie Akoya może trwać od dwóch tygodni do sześciu miesięcy. Akoya są ostrożnie przetwarzane, aby wydobyć ich naturalne piękno. Przetwarzanie nie powinno uszkodzić perły. Japończycy mają prawie stuletnie doświadczenie w przetwarzaniu, co zaowocowało wieloma opatentowanymi i tajnymi technikami. Chińczycy są stosunkowo nowi w hodowli Akoya, zaczynając około końca lat 80. Hodowla, przetwarzanie i czynniki środowiskowe pozwalają na szybszy wzrost i przetwarzanie. W tym czasie zachodzą również procesy czarnego i ciemniejszego Akoya.